راهنمای درست آسیاب کردن قهوه:
چگونه و چه مقدار قهوه ام را آسیاب کنم؟ با چه ابزاری این کار را انجام دهم؟ یک کافی لاور زمانی در دم آوری قهوه ناموفق است که از میزان آسیا کردن آن بی خبر باشد! یک قهوه خوب نیازمند آسیاب کردن درست و دقیق است. ابزارهای آسیاب قهوه در تهیه قهوه ارزشمند و با اهمیت اند. ممکن است شما قهوه تازه و خوب، به همراه یک دستگاه مناسب برای تهیه ، آب فیلتر شده و کامل، و در کنار این ها، دقت بالا در دم آوری را داشته باشید اما یک نکته مهم و تاثیر گذار در طعم نهایی قهوه، آسیاب کردن آن است.
شاید این سوال را از خود بپرسید “حالا کمی ریزتر یا درشت تر چی میشه!” بهتر است برای پاسخ سوالتان تا انتهای مطلب با ما همراه باشید و از اهمیت آسیاب کردن قهوه، اطلاع یابید.
نکات آسیاب کردن قهوه:
یک نکته مهم در آسیاب کردن قهوه، یکسان آسیاب کردن آن است؛ قهوه درشت تر آب را آسان تر عبور می دهد و سبب استخراج کمتر طعم قهوه می شود. اما اگر قهوه ریز تر شود بیشتر با آب درگیر شده و عصاره گیری می شود؛ درنهایت قهوه شما تلخ تر می شود. تغییرات کوچک در اندازه ذرات می تواند به طرز چشمگیری بر طعم نهایی قهوه شما تأثیر بگذارد.
عبور سریع آب از آسیاب درشت تر آب از بخشی که آسیاب درشت تری دارد سریع تر عبور می کند
قبل از آسیاب کردن قهوه باید دانه هایی که رست آنها به صورت کامل و یکنواخت نسبت به بقیه دانه ها انجام نشده را جدا کنید. همچنین دستگاه آسیاب شما باید حدالامکان عاری از ذرات قهوه روز های گذشته و یا رست و دانه های متفاوت باشد.
میزان آسیاب کردن قهوه، به متد دم آوری شما وابسته است. عموما قهوه هایی ک باید دم کشیده شوند درشت ترند.
دستگاه های مختلفی برای آسیا کردن قهوه وجود دارد که در مطالب بعدی به آن اشاره خواهیم کرد. اشاره ای کوتاه به ویژگی ها و معایب این ابزار ها می کنیم.
دستگاه های آسیاب قهوه
دستگاه آسیاب تیغه ای
دستگاه آسیاب تیغه ای دستگاه آسیاب خانگی یا تیغه ای
برای آسیاب کردن قهوه ممکن است یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش ها باشد. اما در اینجا نکاتی وجود دارد که از اهمیت بالایی برخوردار است .
با این دستگاه نمی توانید آسیاب شدن قهوه را به صورت یکنواخت کنترل کنید. تیغه های این دستگاه ها طوری است که در صورت ریز تر کردن میزان آسیاب، قهوه داغ شده و حتی ممکن است قهوه شما باز هم کمی رست شود و به طور قابل توجهی بعضی از ویژگی های عطری طعمی آن از بین می رود.
دستگاه آسیاب چرخ دنده ای دیسکی یا فلت
آسیاب قهوه دیسکی سریعتر، صدای بیشتر، قیمت کمتر
حاوی دو چرخ دنده روی هم ، که قهوه از وسط این دو عبور می کند. به دلیل چرخش با سرعت بالا نسبت به مدل مخروطی، سریع تر عمل می کند و صدای بیشتری نیز دارد.
دستگاه آسیاب مخروطی
دستگاه آسیاب مخروطی صدای کمتر، سرعت کمتر، دقیق تر
بهترین نوع و گران ترین نوع دستگاه آسیا قهوه است که از سرعت و صدای کمتری نسبت به مدل دیسکی برخوردار است؛ و خروجی بهتری برای شما به ارمغان می آورد اما قیمت گران تری دارد. مخروطی ها خروجی یک نواخت تری نسبت به مدل دیسکی دارند و پودر قهوه را گرم نمی کنند، همچنین بازه میزان آسیاب کردن قهوه در این مدل بیشتر است.
قهوه تازه اتیوپی- رست ملایم – ۲۰۰ گرم
قهوه تازه اتیوپی- رست ملایم – ۲۰۰ گرم
۳۰۰٬۰۰۰ریال
قهوه تازه برشته شده اتیوپی مناسب برای تهیه قهوه فرانسه و دمی
میزان آسیاب برای هر ابزار:
بسیار درشت “Extra Coarse Grind”
قهوه آسیا شده بسیار درشت درشت ترین حالت آسیاب قهوه
قهوه های دم سرد یا برود کافی
دستگاه تادی
کابوی کافی
از این نوع آسیاب برای تهیه قهوه های دم سرد یا برود کافی و قهوه ساز “Toddy brewer” و کابوی کافی استفاده می شود.
درشت یا “Coarse Grind”
آسیاب متوسط درشت قهوه آسیاب به اندازه نمک دریایی
فرنچ پرس
عملیات چشیدن طعم قهوه
وقتی می گوییم برای فرنچ پرس باید آسیاب درشت باشد منظور این میزان آسیاب است. از این نوع آسیاب برای عملیات کاپینگ “Cupping” قهوه (عملیات چشیدن طعم قهوه) نیز استفاده می شود. البته قهوه ساز پروکولاتور هم از این نوع آسیاب استفاده می کند که هنوز در ایران به رسمیت شناخته نشده است.
متوسط درشت یا “Medium Coarse Grind”
آسیاب متوسط درشت آسیاب به اندازه های دانه های شن درشت
کمکس
کافه سولو
بیشترین توصیه برای ابزارهای کافه سولو، کمکس نیازمند آسیاب با این اندازه می باشند.
متوسط یا “Medium Grind”
آسیاب متوسط آسیاب اندازه دانه های شن ریز
دستگاه قهوه ساز خانگی یا “Drip Pot”
البته اگر برای تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز خانگی خود، از فیلتر کاغذی استفاده کنید بهتر است درجه آسیاب را ریزتر کنید.
متوسط ریز یا متوسط نرم “Medium Fine Grind”
آسیاب متوسط ریز آسیاب اندازه نمک سفره
دستگاه های مخروطی (مانند v60 و کلور)
وکیوم پات
سایفون
آئروپرس
بیشترین پیشنهاد برای قهوه ساز سایفون و آئروپرس و قهوه ساز های مخروطی در این نوع آسیاب می باشد. البته میزان آسیاب کردن قهوه، در قهوه ساز های مخروطی شکل (v60, clever) بستگی به زمان دم آوری هم دارد. اگر قرار است زمان کمتری برای دم آوری صرف کنید باید نوع آسیاب قهوه را ریز تر انتخاب کنید.
آئروپرس نیز این شرایط را دارد که اگر می خواهید قهوه را در زمانی مابین ۲ تا ۳ دقیقه دم آوری کنید باید از این آسیاب استفاده کنید اما اگر دم آوری بیشتر از ۳ دقیقه به طول می انجامد، بهتر است از آسیاب های درشت تری استفاده نمایید.
نرم یا ریز “Fine”
قهوه ریزآسیاب شده ریز تر از آسیاب نمک سفره
اسپرسوساز
موکاپات
استاوتاپ
بعضی منابع دستگاه اسپرو ساز را در گروه خیلی نرم قرار می دهند، و البته میزان آسیاب قهوه برای دستگاه اسپرسوساز کمی ریز تر از موکاپات است.
خیلی ریز یا خیلی نرم “Extra Fine or Super Fine”
قهوه آسیاب شده بسیار ریز آسیاب آردی
قهوه ترک
قهوه عربی
این نوع آسیا ریز ترین حالت است (مانند آرد، کاملا پودر)، وقتی آن را لمس می کنید، دانه های خرد شده را احساس نمی کنید. همه دستگاه های آسیاب از این نوع آسیاب پشتیبانی نمی کنند.
نکته: نیازی به اندازه گیری قهوه های پودر شده نیست، به تصاویر با دقت نگاه کنید کافیست چندین بار قهوه های آسیا شده را ببینید، زمانی که قهوه تان را آسیا می کنید، به چند سایز مختلف آسیاب کنید و آن را لمس کنید. میزان آسیاب شدن مورد نظر را براحتی پیدا می کنید. (برای نمایش بزرگتر تصاویر روی آن کلیک کنید.)
جدول میزان آسیاب برای هر ابزار:
میزان آسیاب نوع ابزار
فارسی انگلیسی فارسی انگلیسی
بسیار درشت Extra Coarse Grind قهوه های دم سرد – کابوی کافی Cold Brewed Coffee
Cowboy Coffee
درشت Coarse Grind قهوه با فرنچ پرس
عملیات چشیدن طعم قهوه
French Press
Cupping
Percolators
متوسط درشت Medium Coarse Grind کافه سولو
کمکس Cafe solo
Chemex
متوسط Medium Grind دریپ یا چکه ای مانند دستگاه قهوه ساز خانگی Drip pot
متوسط ریز Medium Fine Grind مخروطی شکل ها
آئروپرس
سایفون
وکیوم پات Cone Shaped
Aeropress
Siphone
Vacuum Pots
ریز Fine Grind اسپرسو با دستگاه
موکاپات
استاوتاپ
Espresso
Moka Pot
Stovetop
خیلی ریز Extra Fine or Super Fine قهوه ترک Ibrik
Cezve
منبع:کافی استور